woensdag 6 april 2011

De eindeloze inspiratie

Ik raak de laatste tijd enorm geïnspireerd door FTL. Faster-Than-Light. Kort samengevat: De wetenschap doet al tijden onderzoek naar sneller dan het licht bewegen. Niet per definitie mensen in vliegtuigen, maar voornamelijk onderzoek naar deeltjes, straling, informatie en dergelijke. Einstein gooide met zijn speciale relativiteitstheorie de deur hiervoor dicht (E=mc2.) Iets, een deeltje, heeft steeds meer energie nodig om te versnellen naarmate het de lichtsnelheid nadert. Er is zelfs een oneindige hoeveelheid energie nodig om de lichtsnelheid te behalen. Echter door onderzoek naar Pulsars en quantumverbindingen blijken er aantoonbare mogelijkheden te zijn om sneller te gaan dan het licht.

Het gaat hier niet om de mateloos fascinerende wetenschap / oersaai gewauwel. Het gaat om het doen van het onmogelijke. De onderzoekers naar FTL leggen zich niet neer bij ‘kan niet’ en zoeken op creatieve manieren naar mogelijkheden om toch dat te doen wat eigenlijk niet kan. Zij zetten de eerste stappen in het onbekende terrein.

Nog een bron van inspiratie is de ruimtevaart. En dan niet de ambtenaren van NASA, maar de oudgedienden uit de dotcom en game-industrie. Elon Musk, een van de oprichters en grootste aandeelhouder van PayPal heeft het bedrijf SpaceX opgericht. SpaceX wil de diensten van NASA voor bemande ruimtevaart over gaan nemen. John Carmack, mede oprichter van id Software van games als onder andere Doom en Quake begon Armadillo Aerospace. Zij ontwikkelen raketten voor het brengen van goederen in een baan om de aarde. Jeff Bezos van Amazon heeft Blue Origin opgericht. En Paul Allen, mede oprichter van Microsoft hielp Burt Rutan bij de ontwikkeling van de ruimtevaartuigen voor Virgin Galatic van Richard Branson.

Elon Musk richtte SpaceX op omdat hij op weerstand stuitte bij de uitvoering van een idee van hem. Het leek hem een goed experiment om een kas met planten naar Mars te sturen om daar te kijken hoe planten van de Aarde groeien op Mars. Hij dacht het experiment uit te voeren voor een paar miljoen. De kosten voor de lancering naar Mars waren echter 65 miljoen dollar. Hij legde zich hier niet bij neer, maar begon een bedrijf om zelf zijn eigen raketten te bouwen. De door SpaceX ontworpen Merlin raketten kunnen voor een kwart van het geld naar Mars reizen. Op deze manier denkt Musk veel geld te verdienen. Eind van dit jaar wil SpaceX beginnen met het zenden van vracht naar het Internationale Space Station. Op 5 april presenteerde SpaceX zijn Falcon Heavy racket. Twee keer zo krachtig als de spaceshuttle, veiliger en goedkoper. Ook nieuwsgierig naar SpaceX? Kijk hier












Een quote die al jaren achter me op het prikbord hangt komt van een van deze pioniers. “We don’t know what going to space is good for, and we don’t give a damn!” Soms maakt het niet uit wat het grote einddoel is. Het leven hangt niet samen van een projectmatige aanpak. Je hoeft geen ‘dot on the horizon’, ‘scope’ of ‘smart’ geformuleerde doelstelling te hebben om voortvarend aan de slag te gaan. Leef met je creativiteit en laat je elke dag inspireren. Streef naar het onmogelijke en laat ‘kan niet’ maar over aan de anderen mensen.

De gevleugelde Richard Branson quote: “Screw it, just do it!”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten