vrijdag 1 april 2011

Over uitvinders en uit nood geboren ideeën

Je hebt oliebronnen waar de olie uitspuit als je bij wijze van spreken een schep in de grond steekt. Je hebt ook lagen gesteente met olie erin. Bij het ene spuit het eruit en bij de ander vergt het veel moeite, maar de olie zit er in en kan er uit ook. De truck is alleen: Hoe krijg je het eruit.

Creativiteit als meerwaarde in de Darwinistische struggle for life. Ik zie de eerste holbewoner al voor me die allemaal takken aan zijn berenvel heeft geknoopt en dit vervolgens aan zijn vrouw in de grot gaat laten zien. Ja dat ziet er inderdaad belachelijk uit. Maar helpt het als camouflage en komt meneer de holbewoner vaak met een everzwijn thuis? Daar gaat het om. Zit je op een goed spoor? Heb je een punt? Je moet creatief zijn maar je ook niet schamen om je ideeën te uiten en in te brengen. Pas dan worden je creatieve ideeën een meerwaarde in jou dagelijkse struggle for succes.

Maar zoals dat gaat met evolutie, de ene heeft een beetje meer dan de ander. Je hebt de uitvinder die dagelijks de meest fantastische ideeën heeft en je hebt de gefrustreerde persoon die uit noodzaak op zoek gaat naar een oplossing voor een probleem. Bijvoorbeeld het zoeken naar een nieuwe manier van inkomen bij het verlies van een baan. Nood breekt wet = Nood maakt vrij! En die vrijheid is precies waar creativiteit om gaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten