maandag 18 april 2011

Kwadranten van Creativiteit

Kwadranten van Creativiteit

Creatief gedrag kan worden weergeven in kwadranten.











Gestuurde en gemaakte creativiteit zijn de facetten van creativiteit die aan te leren zijn. Vrije en natuurlijke creativiteit is aangeboren maar kan ook aangeboord worden.

(Bijna) iedereen kan meedoen met theezakjes vouwen. Er is dan sprake van het meedoen aan een actieve creatieve activiteit. Gemaakte creativiteit, de lichtste vorm van creatief gedrag.

Gestuurde creativiteit is doelmatig creatief bezig zijn. Deelname aan een brainstormsessie of bedenken wat voor lekkers je gaat koken is gestuurde creativiteit. Je hebt een doel waar je over nadenkt en probeert dit zo goed mogelijk te bereiken. Als je je creativiteit los laat op het koken kun je komen op iets als ‘Beercan Chicken’ (meer varianten van dit recept zijn te vinden met een simpele Google opdracht. Super lekker en werkelijk briljant). Met de gestuurde creativiteit gebruik je mindmaps, associaties en helikopterview om na te denken over opdrachten of projecten.

Vrije en natuurlijke creativiteit zijn eigenschappen van mensen. Vaak zijn deze ‘talenten’ van nature aanwezig. Deels zijn ze te ontwikkelen. Het verschil tussen vrije creativiteit en natuurlijke creativiteit is de mate en manier waarmee er met het creatieve talent wordt omgegaan.

Bij natuurlijke creativiteit zie je een natuurlijke aanleg voor, en uitingen van creativiteit. Zoals die mensen met bijzondere hobby’s en een apart verhaal. Zij die altijd wel een goed idee of een oplossing hebben voor je / het probleem.

Bij vrije creativiteit is de schroom weg en kan de gestuurde creativiteit worden ingezet om te bloeien en te stralen zodat je de creativiteit als een echte meerwaarde in kan zetten. Het effect van vrije creativiteit is afhankelijk van de aard van de persoon en de omgeving waarin deze zich bevindt. Het bereiken van vrije creativiteit is afhankelijk van de omgevingsfactoren die heel belangrijk zijn. Dit omdat de zijwaartse stap van gestuurde naar vrije creativiteit er vanuit gaat dat er een zekere angst of schaamte voor het loslaten is. Overwin je angsten en luister naar je eigen stem. Dan pas ben je vrij in je eigen creativiteit.

Ook vanuit natuurlijke creativiteit is het mogelijk om vrije creativiteit te bereiken. Hierbij moet de doelmatigheid en concreetheid geïntroduceerd worden gemixt met een zekere ‘verlichting’ of bevrijding.

Ha! Maar kwadranten zijn saai! Ik introduceer maar direct het Huis van Creativiteit.
















De kelder met natuurlijke creativiteit
De begane grond met gemaakte creativiteit.
De eerste etage met gestuurde creativiteit
De zolder met vrije creativiteit

In de kelder wordt de hobby uitgevoerd, geknutseld en gesleuteld.
Op de begane grond wordt deelgenomen aan creatieve activiteiten.
Op de eerste verdieping, de slaapkamer / studeerkamer wordt gestuurd creatief gedrag vertoond.
Op de zolder worden vrije plannen gemaakt en staat men boven alles. Het hoogst bereikbare niveau.

En de huis metafoor leent zich bij uitstek voor creatieve toevoegingen en aanpassingen van het creatieve model. Immers niets is statisch voor de creatieveling :)

De vrije creativiteit verdient een dakkapel (meer ruimte). En natuurlijk is jouw zolder feitelijk een penthouse waarin je stijlvol woont! Je kan aan de gemaakte creativiteit uitbouwen en een mooie serre maken. Een boom in de tuin kan de omgeving inspireren. En ja. Echte verlichting / verkoeling vind je door een zwembad te maken in de tuin. Dan ben je vrij van alles en kan je schakelen tussen het huis en de omgeving. Natuurlijk kan je ook verhuizen, huizen gaan bouwen of makelaar worden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten