woensdag 27 april 2011

Organisatie 3.0

Het Nieuwe Organiseren
Ik las gister op ManagementSite.nl een leuk stuk over innovatie in organisatie land. Het heet Organisatie 3.0. Ronald van den Hoff schrijft op dit moment aan het boek Society 3.0. Het hoofd van Leapfrog Institutes van de Universiteit van Minnesota en oprichter van het adviesbureau Education Futures, John Moravec ziet in internet de drijvende kracht van de overgang van samenleving 1.0 naar 2.0. En heeft een visie voor samenleving 3.0.

Waar komt die drive tot doornummeren toch vandaan? Volgens mij is het gebruik van de term 2.0, ondanks zijn mode gril, redelijk op zijn plaats. Web 2.0, Organisatie 2.0 en Ambtenaar 2.0 zijn begrippen waarin men aangeeft dat er een tweede fase ingegaan is. De 2.0 staat voor integratie van de platformgedachte en de interactiviteit. Daarnaast wordt ook de opkomst en integratie met sociale media met 2.0 aangeduid.

Organisatie 3.0
2.0 heeft zijn roots in de software industrie. Waarom wordt er door de management guru’s met dan nu weer gesproken over 3.0? Hebben zij zoveel visie dat zij tussen liggende versies naast zich neerleggen? Het lijkt erop dat organisatie deskundigen waarschijnlijk niets begrijpen van software of internet. Als iets nu 2.0 is, dan wil je dat wellicht verbeteren. Waarom wordt het dan geen tijd voor 2.1? Komt er van Organisatie 2.0 een update naar 2.1? Of loopt er ergens in een innovatief bedrijf een beta test van 2.1?

Of betekent de visie naar Organisatie 3.0 dat deze zich nu in een alpha of pre-alpha fase bevindt? Immers de alpha is de eerste stap in software testing (ooit afgesproken tijdens een IBM congres in de jaren tachtig). Nieuwsgierig als ik ben ontvang ik graag een invite voor een closed beta test van Organisatie 3.0.

Creativiteit 3.0
Nee ik heb geen behoefte aan Creativiteit 3.0. Gelukkig levert een zoektocht naar Creativiteit 3.0 in Google nog geen hits op. Het gebruik van de term 3.0 is niet creatief en slaat eigenlijk nergens op. Als je echt visie hebt dan wil je spreken over Organisatie 7, of 8 want Windows 8 komt eind 2012 uit en je hebt het immers over visie. Waar ik voor mijn smartphone uitkijk naar een update van Android 2.2 naar 2.3 wil ik graag met Creativiteit een grotere stap vooruit maken.

Creativiteit Kinect
Creativiteit kan beter en met meer vernieuwing. Maar noem het dan Creativiteit 360, naar het 360 graden spelen met een Xbox, of beter Creativiteit Kinect. Waarbij jij zelf de controller bent. Want ja dat ben jij! Creativiteit waarbij jij zelf bepaald hoe je dat vorm geeft en waarbij je niet meer afhankelijk bent van hulpmiddelen. Jij leeft, beweegt en ademt creativiteit. Creativiteit Kinect laat jou vrij denken en geeft een speelse inbreng aan het gedachte proces. Je bent vrij om met je gedachten te spelen en kan nieuwe inbreng generen waarmee een mindmap bij jou een atlas of wikipedia wordt. Van een Think Tree maak jij een heel bos waarin jij je vrij beweegt. Dat lijkt mij nou nog eens een mooie uitdaging en visie voor de toekomst. Creativiteit Kinect!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten