dinsdag 3 mei 2011

Strippen naar de essentie

Problemen zoeken
De oplossing voor veel problemen is vaak maar moeilijk zichtbaar. Dit komt doordat het probleem vaak niet zichtbaar is. Vaak worden symptomen als problematisch ervaren waardoor men gaat zoeken naar een oplossing voor de symptomen. Het vinden van de oplossing begint dan bij het vinden van het probleem. Om het probleem te vinden helpt het om de probleem symptomen te strippen tot de kern.


Quad-core chip, meerdere kernen


Midden-Oosten
Is elk probleem dan op te lossen door te pellen en te komen tot een kern? Nee natuurlijk niet. We kunnen het Midden-Oosten conflict niet oplossen door te pellen naar één onderliggend probleem en dat dan op één of andere slimme wijze op te lossen. Wanneer een probleem meerdere kernen heeft, die allen invloed op elkaar uitoefenen dan liggen de zaken helaas niet zo eenvoudig.

Het Midden-Oosten conflict hoeven we niet op te lossen met een enkele creatieve gedachte, maar komen tot de kern van het probleem is vaak wel erg zinvol. Oké vooruit, een kleine optie van mij voor het oplossen van het Midden-Oosten conflict. We zoomen in op de kern 'eigendom'. Bij deze kern is de vraag ‘Van wie is het land?, van jou of van mij?’ Een mogelijke oplossing kan bijvoorbeeld zijn: Laat een jaar lang (met verlening zolang als nodig) helemaal niemand in Jeruzalem. Eens zien wat er dan gebeurd? Uiteindelijk ziet men dan (hopelijk) in dat zo helemaal niemand iets aan Jeruzalem heeft. Wie weet ziet men in dat men elkaar nodig heeft om SAMEN te leven (een beetje moeders wijsheid bij twee vechtende kinderen). Of voeg de twee landen samen en laat de Israëliërs Palastina besturen en de Palestijnen Israel. Nou ja, opties genoeg maar het is een zeer complex probleem met meerdere kernen.

Meerdere kernen
Het probleem bij complexheid is dat een oplossing vaak verschillende effecten heeft op de diverse kernen. Soms is het dan zinvol om de kernen in kaart te brengen. Dan schrijf je de problemen op zonder partijen, namen, emoties en waarden. Zoals hierboven bijvoorbeeld. Twee partijen kunnen geen eigenaar zijn van hetzelfde. Het verleden vormt een belemmering om tot een oplossing te komen. En compromissen zijn niet vanzelfsprekend oplossingen. Door te strippen kom je tot de essentie en van daaruit bedenk je oplossingsrichtingen die je dan weer gaat aankleden met de zaken zoals je die eerder weg liet.

Focus
En voor een eenvoudig probleem? Hoe draagt het tot de kern komen bij aan het creatieve oplossingsproces? Bedenk het volgende: Je moet met je creativiteit beginnen op de juiste plaats. Een fundering hebben voor je creatieve invalshoek. De valkuil van creativiteit is dat het soms weinig toepasbaar is. Dat is vaak niet erg, de toepasbaarheid komt op een later moment of leidt uiteindelijk tot een product of toepassing die wel een meerwaarde heeft. Maar als we het over een praktische toepassing van creativiteit hebben bij het bedenken van oplossingen dan is de toepasbaarheid noodzakelijk. Je moet je creativiteit koesteren en kanaliseren. Focus! Door het juiste startpunt te nemen ben je effectiever.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten