dinsdag 10 mei 2011

In The Zone komen


Free your mind, there is no spoon






Sommige mensen zijn creatief, andere niet. Is dit nou echt zo? Of is creativiteit een bepaalde mindset? Een speelse mood die mensen die ‘creatief’ zijn gewoon vaker hebben. Ik denk dat in ieder mens wel wat creativiteit zit. Maar om het te ervaren moet je vrij zijn. Je moet je gedachten kunnen laten dwalen en onverstoord puntjes met elkaar verbinden en zo het creatieve proces starten / helpen.

Hoe bereik je die creative mood? Hiervoor zijn veel verschillende methoden. In diverse boeken over brainstormen en creativiteit lees je bijvoorbeeld dit: Beantwoord een brainstormvraag op de meest foute manier. Probeer steeds gekker en foutere antwoorden te verzinnen. Bekijk specifieke vrouwen oplossingen voor een probleem en dan specifiek mannige oplossingen. Ga naar buiten laat je inspireren door bomen, kunstwerken.
Zelf heb ik ooit de meest verschrikkelijke ervaring gehad bij een spelletje onzichtbare bal overgooien, om zo een goede mindset te krijgen. Een absoluut dieptepunt.

Mindset
Om te beginnen aan een brainstorm sessie moet je eerst werken aan je mindset. Het probleem op tafel gooien en er naar staren heeft weinig zin. De ene persoon heeft net de kids weggebracht, de ander komt uit een overleg en de volgende heeft het gisteren heel laat gemaakt. Meteen beginnen is zinloos. Een goede brainstorm is als zelf een vuurtje maken. Het begint bij het verzamelen van de juiste materialen. Heb je droog tondel en hout dan is een vonkje alleen genoeg om een vuur te beginnen. Heb je olie of een aansteker? Nu gaan we praten. De juiste mindset is de olie en de aansteker van het vuur. Zorg voor een goede warming up en begin dan pas aan de wedstrijd. Het is tijd om te vlammen!

Hoe kom je in The Zone?
Bijvoorbeeld met Lego. Probeer met Lego blokjes schuin te bouwen op een recht bouwwerk om zo Lego met de foute richting te integreren in het rechttoe rechtaan Lego. Of bouw een enorme toren van Lego. Dit is leuk, speels en het zet je even helemaal in een andere mindset en KLIK welkom in The Zone.

Bedenk creative methoden om een kluis uit een bank te stelen. En schrijf ze op op een whiteboard of flipover. Het is de bedoeling dat twee partijen steeds iets beters verzinnen om de methodes van elkaar tegen te houden en te overtreffen. Het gebruik van opties voor beide partijen kent geen grenzen. Alles mag. Dus ook helikopters, shapeshiften, timefreezing, transporterdivices, tanks en ninja’s, ze zijn allemaal inzetbaar. En dat dan verdedigen met motionsensors, robots, vloeibare stikstof, etc. Er is maar één regel: There Is No Box!

Na 10 minuten bankroven en bewaken, of een hele hoge lego toren ben je klaar om de problemen op te lossen vanuit een vrij, open en speelse mindset, zonder belemmeringen. Free your mind! Welcome in The Zone!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten