maandag 23 mei 2011

Gereedschap voor creativiteit

Je hebt gereedschap uit de 1 euro bak van de Gamma. En je hebt professioneel gereedschap. Het verschil tussen de gereedschappen is de kwaliteit. Met een hamer van 1 euro kan iemand best spijkers in een plank slaan. Maar de professionele timmerman gebruikt een ‘Stanley’ hamer en echt niet een stuk gereedschap uit de 1 euro bak. Mijn vader zei altijd: ”Als je iets doet, dan moet je het goed doen.” Zo gaat dat ook met creativiteit. Vandaag meer over het professionele gereedschap voor creativiteit.

De omgeving
Creativiteit vanuit de vergaderkamer. Niet ieder kantoor heeft een ‘Jungle kamer’ nodig. En een discolamp op de vergadertafel is misschien niet alles. Maar magie verwachten in een saai hok is als wachten op regen in de woestijn. Heel soms komt het, maar het is niet slim op midden in de woestijn te blijven wachten op water.









LEGO Development Department in Billund, Denmark

Het brein werkt door middel van associatie. Die associatie komt door stimulans en vanuit een vrije stemming. Een goede plek om te brainstormen geeft enerzijds rust en concentratie, maar laat aan de andere kant ook de ruimte om je stemming creatief en vrij te laten zijn. Een saaie vergaderkamer leent zich misschien voor een zakelijk overleg, maar verwacht hier geen creatieve wonderen. Je hebt kleur nodig en liefst iets om even naar te staren. Een inspirerende surrealistische Dali poster aan de muur, of het uitzicht op de 20ste verdieping. Een kunstobject of iets anders leuks, zonder dat het afleidend werkt. Waar het om gaat is dat de brainstormkamer, of je werkplek, een plaats is waar je je lekker voelt.

Heb je deze zaken niet op je kantoor? Ga dan naar buiten als het mooi weer is. Neem een thermoskan met koffie en een groot kleed mee en houd een picknick brainstormsessie op een rustige plaats in het bos.

De voorbereiding
Slaap genoeg!!! Voordat ik ook maar iets anders durf te benoemen moet ik goede nachtrust benadrukken. En mijn medeleven betuigen aan de creatieve jonge ouders voor wie het meer dan eens erg moeilijk is om voldoende nachtrust te krijgen. Nachtrust is echt essentieel voor creativiteit.
Als het onderwerp en het probleem al bekend zijn, maak dan een lijstje met associaties. Houdt je lijstje de dag van te voren bij de hand en neem het avonds mee naar bed. Zodra er een ideetje langs komt. Schrijf hem op!!

Pen en veel papier
Zorg dat je kan tekenen, krabbelen en schrijven. Een brainstormleider kan alles mooi op een whiteboard schrijven. Maar als je met meerdere mensen in een groep bent is het handig om punten die opkomen even tussendoor op te schrijven. Een goed idee gaat soms net zo snel als dat het komt.

Koffie
Douwe Egberts maakt reclame met: Goede ideeën beginnen met goede koffie. Helemaal waar. Zorg voor goede drankjes. Een koude verfrissende drank, goede koffie en smaakjes thee. Spaar kosten nog moeite om een lekkere ontspannen houding te creëren en vast te houden.

Hiërarchie
Hiërarchie tijdens een brainstormsessie is dodelijk. Je moet vrij en zonder schaamte of gevoel van afrekening je ideeën kunnen spuien. Een simpele vermelding vooraf dat iedereen gelijk is trekt iemand niet uit zijn schulp. In een ideale organisatie hoeft dit niet zo te zijn. Maar omdat we in de echte wereld vaak toch een hiërarchie zijn zeg ik: ‘Laat de baas thuis en managers doen niet mee. Creativiteit komt door vrijheid.’
Nu hebben we de baas geschrapt uit de brainstormsessie, maar het moet nog steeds niet zo zijn dat je je input moet verkopen. Je idee bedenken en pitchen zijn twee verschillende zaken. Een idee groeit door elkaar aanvullen. Er moet niet gediscussieerd worden of iets wel of niet op een mindmap komt. Alles gooi je op tafel. Je bouwt verder waar je verder wilt gaan. Laat de ideeën helemaal opbloeien. En ga ze dan pas verkopen, aan je baas of manager. Succes in je bloemenstal!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten