maandag 30 mei 2011

Met je vrienden werken

Voor effectieve creativiteit moet je lekker in je vel zitten. Door een prettige werksfeer voel je je vrij. Met deze vrijheid kan je zonder belemmering je creativiteit inzetten voor je dagelijkse werk. Een prettige werksfeer komt voort uit de omgang met je collega’s en de geldende bedrijfscultuur.

Collega’s
Je brengt in je leven heel wat uren door op je werk met je collega’s. Moet je vrienden worden met je collega’s, of moet je zorgen dat je vrienden je collega’s worden? Hoe je omgang is met je collega’s, hangt natuurlijk af van de mensen zelf. Maar wat voor mensen er werken en hoe zij zich gedragen hangt weer af van de cultuur binnen het bedrijf of organisatie. Pas jij je aan aan de geldende bedrijfscultuur? Of zoek je werk bij een bedrijf die aansluit bij jouw cultuur?

Enthousiasme
Ongelukkige mensen leveren weinig creatieve meerwaarde. Als je niet lekker in je vel zit bij je huidige werkgever, wordt je creatief in het vinden van mogelijkheden buiten de organisatie. Als je op je plek zit bij je werkgever dan ben jij een gewaardeerd lid van het team. Je voelt je vrij en draagt graag je creatieve ideeën aan. Met teamspirit en een gevoel dat iedereen zijn best doet om het maximale eruit te halen is het leuk werken en zijn de resultaten goed. Elkaar gek maken om nog beter te worden. Een idee van de ander waarderen en dan de volgende dag direct naar die collega toegaan om hem of haar te vertellen dat je midden in de nacht een geweldige aanvulling hebt bedacht. En dat als je dat vol enthousiasme hebt vertelt je collega dan zegt: “Dat dacht ik ook!! JAAAaa! Gaaf.. het wordt echt vet!”

Synergie
Maak jij het bovenstaande niet dagelijks mee? Wees gerust dat hebben ook niet heel veel mensen. Maar met je vrienden heb je vast wel die synergie. De mannen uit de Heineken reclame die helemaal uit hun dak gaan van een ‘walk-in fridge’ met bier zitten op exacte dezelfde golflengte. Het zou gaaf zijn als je op het werk die band ook hebt met je collega’s.













Vrienden
De oplossing? Met je beste vrienden een bedrijf starten? Nou ja de kans is groot dat niet al je vrienden in dezelfde branche werken. Maar jullie hebben wel dezelfde normen en waarden dus passen jullie binnen dezelfde bedrijfscultuur. Met Het Nieuwe Werken zouden jullie met zijn allen vanuit een kantoor, of bij iemand in zijn kelder met pooltafel, voor diverse bedrijven kunnen werken. Wel de vrienden feel en cultuur, maar ieder levert zijn producten aan een ander bedrijf. Je vriend de advocaat laten meekijken terwijl jij een technische probleem uitlegt kan heel verfrissend werken.

Effectief
Werken met je vrienden en alleen nog voor de meetings naar kantoor. Ja, mij lijkt het wel wat. Ik denk alleen dat de tijd er nog niet helemaal klaar voor is. Het is daarom belangrijk om zelf actief op zoek te gaan naar een bedrijf of organisatie waar je je thuis voelt. Of om hard te werken aan de band met je collega’s zodat je je thuis gaat voelen op je werk. Want als jij lekker in je vel zit en een echte drive hebt voor je werk. Ja dan ben je het meest effectief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten