zondag 17 juli 2011

Schizofreniteit en creativiteit















Volgens Zweeds onderzoek hebben Schizofreniteit en creativiteit veel met elkaar te maken. Dit is een van de redenen dat creatieve mensen vaak excentrieker zijn dan de rest. Nee, nee, niet iedere creatieveling is een schizofreen. Dezelfde aanleg voor schizofreniteit helpt ook het creatieve proces. Dit heeft te maken met de manier waarop indrukken door de hersenen worden verwerkt. Door een ongefilterde input kan een creatieveling meer dan gemiddeld verbanden leggen en bijzondere puntjes met elkaar verbinden die voor anderen onlogisch lijken.

Leren
En wat heeft u, gewone sterveling, hieraan? Leren en koesteren! Leer van de manier waarop het natuurlijke creatieve proces werkt. Een open mind is dus letterlijk de sleutel. Zonder waarde oordelen of hokjes geest de input tot je nemen. Laat je verleiden mee te gaan in een onlogische creatieve stroming. Kom in de creatieve flow, laat alles los en het ene idee volgt het andere op.

Excentriek
En koester! Koester die rare gewoonte van die rare meid aan het einde van de gang. Vergeet de gesprekken over het miniatuur fantasy leger van je collega. De excentrieke mensen kunnen van grote waarde zijn voor jouw team. Neem ze een keertje mee, laat ze aan het woord, ze zullen je verbazen. Ook als het allemaal onlogisch lijkt, geef ze dan een wat extra ruimte. Ze zullen je nog verbazen.

Eigen ik
En voor de excentrieke creatieveling? Wordt u gewaardeerd? Past u zich aan? Jasje dasje, maar eigenlijk kilt en schild? Blijf dicht bij u eigen ik. Wat u heeft is van grote waarde en dit wordt meer en meer erkend. Geniet in het leven en dus ook op je werk. Hieronder een link naar een item over creatieve werkplekken bij onder andere CNN. Geniet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten