donderdag 4 augustus 2011

Click to Donate





Naast mijn bescheiden jongensdroom om ooit de trotse eigenaar van een Aston Martin DB9 te zijn, is het vergaren van een belachelijke hoeveelheid rijkdom geen doel in het leven. Huisje, boompje, beestje en wat spullen meer is er niet nodig toch? Wanneer je werkt voor de lol en men elkaar inkomen gunt, dan hoef je geen tarief te vragen. Dan vraag je de klanten een bijdrage te doen als zij het product de moeite waard vonden. Zoals het bekende ‘Click to Donate’ op een internetpagina.

Bijdrage
Zou je kunnen werken zonder vaste bedragen? Praten over bijdrage in plaats van kosten? Zo iets werkt alleen als er in principe voldoende geld is (Maslow) en men bereidt is om voor kwaliteit te betalen. Wanneer je werkt aan meerwaarde, samenwerking, verbetering en duurzaamheid moet dit kunnen. Het doel van jouw werk, dienst of product is dan het helpen en verbeteren van anderen. En iemand die geholpen wordt is blij en dankbaar. En probeert de ander weer te helpen met geld of een wederdienst.

Co-creatie
In co-creatie werk je samen. Samen kom je tot iets beters. Hoe kun je de ‘Click to Donate’ button van het internet naar het werk vertalen. Moet er een fooienpot komen? Je rekeningnummer op je visitekaartje? Mijn tijdelijke oplossing zou een community kunnen zijn. Een club waarbij je je aansluit en waarvan je dus weet dat ieder in de club er is om het geheel te verbeteren. Een jachtige eenling is niet gewenst, alleen een goed geheel. Gewoon voor een deel van je tijd. Zeg maar de Google 20%. Je zet je in voor het geheel, en als anderen dat waarderen, kunnen zij dat laten blijken.

Waardering
Socialistische onzin? Nee, het verbeteren van de wereld begint echt bij jezelf. Als we allemaal besluiten voor 20% voor een community te werken. Een community waarin je werkt voor de waardering en bijdraagt aan het geheel, dan kun je daarnaast nog gewoon commercieel winst maken. Winst is geen vies woord! Het is alleen vaak zo lastig om iets te bereiken wanneer iedereen zijn kaarten dicht houdt. Kom op, gooi af en toe eens alle kaarten op tafel en maak er wat moois van. Het wordt vast gewaardeerd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten