maandag 8 augustus 2011

The Sandbox: lessen in creativiteit











Het vrije speelveld, lege vel, de kaderloze box. In The Sandbox mag en kan alles. Je kunt er vrij bouwen en oefenen. The Sandbox is dan ook de kweekvijver van de creativiteit. Laten we het gewoon Nederlands houden en over de zandbak praten. Vandaag geef ik jullie wat praktische tips over creativiteit: Lessen uit de zandbak!

Tools voor creativiteit
Ja hier komen de echte zandbak speeltjes:

Het schepje
Vaak verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog en in vele vormen. Groot of klein de schep is de belangrijkste tool. Scheppen is immers creëren. In het creatieve proces moet je graven. Graven door de materie en de vorm van het landschap of het probleem veranderen. Met de schep verzet je werk. Kijk tijdens een creatieproces eens naar het probleem of de vraag en probeer dieper te graven. Waarom, hoe, en nog veel meer waarom!

De emmer
Verzamel de ideeën en dingen die je tegen komt. Je emmers zijn het schrijfblok, de flip-over en de mindmap. Zorg dat je zoveel mogelijk opschrijft. Vullen die emmers!

Het molentje
Gooi het zand in een molentje en zet de raderen in beweging. Speel met de gedachten. Laat je gaan en neem tijd om te spelen en de dwalen. Dat is alles wat de molen doet. Houdt de boel in beweging.

De zeef
Alle ideeën, woorden en andere dingen uit de emmers, zonder bewerking heb je er niets aan. Ga strepen, filteren en zeven. Op zoek naar de klompjes goud in de zandbak.

De vormpjes
Om je te helpen iets leuks te maken zijn er vormpjes. Auto’s, diertjes, hartjes en bloemen. Gebruik vormpjes om je te helpen. Laat je inspireren. Je hoeft niet alles zelf te bedenken. Je kan prima aanhaken op iets bestaands en daarop doorbouwen.

Hoe en waar begin je?
Een lege zandbak, een maagdelijk wit papier of de vraag wat vind jij, de moeilijkheid is waar te beginnen. Hoe begin je een meesterwerk? Hoe zet een Rembrandt zijn eerste streep op het doek? Tip: Ga niet van start alsof je een meesterwerk maakt, maar begin met wat je leuk vindt. Gewoon een streep ergens in het zand of een schep in de grond. En als het verkeerd voelt schuif je een halve meter op en begin je opnieuw. Het lastige starten zit tussen de oren. Begin gewoon ergens. Wie weet is het in één keer raak en begin je met de ogen van de Mona Lisa. Maar ook als je met de schouders van de Mona Lisa begint kan het nog steeds fantastisch worden!

Samenwerking
Maak geen ruzie om wie er het eerst met het schepje mag. Ondersteun elkaar. Een zandbak heeft ruimte genoeg om elkaar aan te vullen. Kijk en luister naar de anderen en vul elkaar aan. De een is beter in scheppen, de ander kan weer beter zeven. Geef elkaar de ruimte.

Tot slot
In het creatieve proces kun je net als in de zandbak improviseren. Graven kan met je handen. Met stokjes / hulp stort je bouwwerk niet in. Als je maar diep genoeg graaft kom je vanzelf bij het water. En laat je maatpak thuis, scheppen doe je in kleren waarin je je vrij voelt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten