donderdag 20 oktober 2011

Effectief creatie proces in 5 stappen

Creatie is geen project. Er is geen begin en eind, zeker niet als in een vooraf vastgesteld eindresultaat. Woorden als ‘scope’ en ‘fasering’ horen niet thuis in het creatie proces. Maar hoewel creatie geen project is, zijn er wel mogelijkheden om het proces te stroomlijnen. Om toch effectief je eindresultaten te krijgen.

Nothing beats a lightbulb!

Oké, voordat ik in ga op de verschillende stappen die je kan doorlopen, is er de acceptatie. Je kunt namelijk nadenken, brainstormen en afpellen wat je wilt, maar een briljante ingeving komt vanzelf. Alleen kun je net als bij het maken van een vuurtje zorgen voor omstandigheden. Zodat als de vonk komt, deze alle ruimte krijgt om uit te groeien tot een inferno van creatie :)

Om het allemaal wat makkelijker te maken heb ik de volgende 5 stappen beschreven:

1 Fileer de vraag
Je hebt een vraag of probleemstelling. Voordat je aan de slag wil gaan zeg ik STOP!!! Denk eerst heel goed na over de vraag. Is de vraag de juiste vraag, of slechts een aanduiding van een symptoom? Probeer de vraag op verschillende manieren te zien en denk na over de volledigheid van de vraag. Kortom weet je zeker dat de richting waarin je gaat denken ook de juiste is. Controleer met je opdrachtgever, klant of team of je alle feiten op een rijtje hebt. Klaar? Dan gaan we brainstormen!!

2 Associatie fase
Zet het centrale punt van de vraag op papier en ga brainstormen. Dit kan op verschillende manieren. Ik hou zelf van een mooie mindmap. Met meerdere personen is het leuk als je allemaal schrijft en tekent. Je raakt geïnspireerd door de onderwerpen en tekeningen van anderen . Dit triggert jou weer tot het leggen van een verbinding naar het volgende punt. Google maar eens naar ‘mindmap’ en je ziet ongeveer wat de bedoeling is. Laat je creativiteit lekker gaan.

3 Powerline
Aan het einde van een brainstormsessie is er vaak een afdelingshoofd, manager of baas die het resultaat selecteert en samenvat. FOUT!! Er is geen resultaat om te kiezen. Als het goed is staat er al van alles op papier of het bord. Ga dan nu van binnen naar buiten en zet de best passende woorden achter of onder elkaar. Maak een Powerline: Begin met een woord uit je vraag en maak een lijst. A leidt tot B, B geeft onvermijdelijk C, Skip wellicht naar F,…. Bam, Bam, Bam! En als laatste resultaat!

Wat je zo bereikt is dat alle ballast weg is, je logische nadenkt en een stappenplan krijgt waaruit blijkt hoe je van vraag naar oplossing bent gekomen.

4 Output
Het laatste woord of idee van de Powerline is je output. Met deze output definieer je uitgebreid je oplossing. Het is zinvol om twee of drie varianten van dezelfde oplossing op te schrijven. Immers je hebt de oplossing net bedacht vanuit een stuk chemie en creatie. Het is nog niet getest!

5 Uitwerken en schrappen
Nu moet je de twee of drie oplossingen / ideeën die je hebt met zorg uitwerken. Het uitwerken van verschillende varianten lijkt misschien een beetje overbodig. Toch is dit juist een zinvolle afronding van het creatie proces. In de uitwerking kom je namelijk weer dingen tegen die je inspireren of laten inzien dat iets een beetje anders moet of beter kan. Schrap aan het einde de ‘net niet’ uitwerkingen en wat er overblijft is het briljante product van een effectief creatie proces!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten