dinsdag 27 maart 2012

Appeltaart


Om het maximale uit een brainstorm of creatieve sessie te halen is een ontspannen sfeer noodzakelijk. De beste ideeën ontstaan voor mij bijvoorbeeld in mijn creatieve cabine (ja, onder de douche dus). Een ontspannen sfeer zet je geest open voor ideeën. Ik heb het al eens eerder verteld, mijn absolute dieptepunt in ‘even een ontspannen sfeer creëren’ kwam met het overgooien van een onzichtbare bal. De adviseur vond het nodig voor ons om even los te komen. Het ligt vast aan mij maar het voelde totaal niet echt. Ik doe, behalve gek, ook graag serieus als het op creatief werk aankomt. Het overgooien van een onzichtbare bal is niet gek of speels. Dat is gewoon stom.

Daarom appeltaart!
Appeltaart is echt. Het vrolijkt je op, verplicht je tot even rustig zitten en een paar happen nemen. Gehaaste mensen kunnen even adem halen, het maakt pratende mensen even stil, ruikt lekker en zorgt dus voor een ontspannen sfeer. Als iedereen lekker zit te smullen kan ik, of een andere initiator de zaak even rustig inleiden. De setting toelichten en vertellen hoe we samen tot een maximaal resultaat komen.

Uitleg
Het is belangrijk om een aantal basis zaken uit te leggen, zoals bijvoorbeeld ‘iedereen is gelijk.’ Spreek alles uit en doe mee. Het idee dat bij je binnen ploft maar waarvan je denkt ‘Neuhh.. das vast niets.’ Dat zijn precies die zaken die we willen horen! Dus geneer je niet en deel wat je hebt. En aan de anderen: durf dan ook in te haken en door te gaan met frisse nieuwe ideeën.

Er zijn er altijd wel een of twee die erg gemakkelijk praten en waar de creativiteit uit spuit. Aan jullie de volgende Spider-Man quote: “With great power comes great responsibility.” Probeer het niet naar je toe te trekken, maar bijt af en toe even op je tong en excelleer in kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Hulpmiddelen
Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat de ideeën die geopperd worden niet verloren gaan. De initiator of begeleider kan steekwoorden schrijven op een whiteboard, flipover, of zelfs op een tafellaken. Je kunt zelfs een mindmap maken. Waar het om gaat is dat de ideeën, het pad van de brainstorm, zichtbaar blijft. Je moet namelijk doorbouwen op ideeën en een pad afleggen naar de beste uitkomst.

Opwarmen
Voordat we gaan beginnen met het feitelijke onderwerp, eerst even opwarmen. De appeltaart was voor de ontspanning, nu de creativiteit losmaken. Een mooie manier om dit te doen is om iedereen te laten vertellen over hun favoriete speelgoed van vroeger. Waar was je echt heel erg blij mee en wat was er zo bijzonder aan? Je leert elkaar kennen, went aan het delen van gevoelens en denk aan speelgoed en spelen. En velen hebben vast het ‘oh ja, die had ik ook’ en ‘ohhh gaaf’ gevoel van herkenning.

Met deze mindset kan er begonnen worden met het echte brainstormen. Meer hierover kunt u lezen in een eerder blog over ‘Een effectief creatie proces in 5 stappen’.

Ook een keer intens brainstormen? Ik ben in te huren voor het begeleiden en katalyseren van creatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten